Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία έχει βρεθεί αποτελεσματική ως θεραπεία για την ψυχογενή βουλιμία, την επεισοδιακή υπερφαγία, την παχυσαρκία και την ψυχογενή ανορεξία. Πριν αναφερθούμε στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής, θα ήταν ίσως βοηθητικό να δούμε επιγραμματικά τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία;

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση θεραπείας ψυχικών διαταραχών η οποία συνδυάζει την γνωσιακή θεραπεία και την συμπεριφορική θεραπεία. Σύμφωνα με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία οι σκέψεις, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα επηρεάζουν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μέσα από τον συνεργατικό διάλογο αλλά και γνωσιακές και συμπεριφορικές τεχνικές μπορεί να βοηθήσει να ελεγχθούν και να τροποποιηθούν σκέψεις και συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα.

Τι είναι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής;

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από μια σοβαρή και επίμονη ενόχληση όσον αφορά την διατροφική συμπεριφορά η οποία προκαλεί ψυχολογικά και κάποιες φορές και φυσικά, σωματικά προβλήματα. Μεταξύ των συμπτωμάτων που μπορεί να παρουσιάζονται είναι η μειωμένη θερμιδικά λήψη τροφής σε σημείο που το άτομο να λιμοκτονεί, συνεχείς σκέψεις, συναισθήματα και εικόνες σχετικά με το φαγητό και το σχήμα και το βάρος το σώματος, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως υπερφαγία και πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών, υπερβολική άσκηση.

Οι κύριες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας.

Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής;

Σύμφωνα με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία οι διαταραχές πρόσληψης τροφής μοιράζονται ένα κοινό πρόβλημα στον τρόπο σκέψης, ότι η αξία του ατόμου βασίζεται στο σχήμα, το μέγεθος και βάρος του σώματος με αποτέλεσμα να καταλήγει σε μία διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, όπως η πρόκληση εμετού, η υπερβολική άσκηση, η χρήση καθαρτικών και ο υπερβολικός περιορισμός της τροφής.

Κατά την έναρξη της θεραπείας λαμβάνεται ένα ιστορικό των συμπτωμάτων, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το άτομο ώστε να εξεταστεί η διαταραχή πρόσληψης τροφής και τα όποια άλλα προβλήματα σχετίζονται με αυτή. Μέσα από γνωσιακές τεχνικές και ασκήσεις, όπως η καταγραφή της λήψης τροφής και η καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων σχετικά με το φαγητό εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το άτομο το φαγητό και το σωματικό βάρος και σχήμα. Στην συνέχεια εξετάζονται άλλα θέματα τα οποία μπορεί να συνεισφέρουν και να ενισχύουν ή δυσκολεύουν το άτομα να βγει από τον φαύλο κύκλο της διαταραχής, όπως διαπροσωπικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα.

Γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθούν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, να αποκτηθεί ο έλεγχος της διατροφής του, να αντιμετωπιστούν οι  πεποιθήσεις σχετικά με το σωματικό σχήμα και βάρος, οι ατομικές δυσκολίες και οι όποιοι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη και συντήρηση της διαταραχής, όπως και να προληφθεί η υποτροπή.

Let's connect

AxiomThemes © 2023. All Rights Reserved Terms of Use.