Kαθώς οι γιορτές πλησιάζουν και στο νου έρχονται οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, φαγητά και γλυκά, διασκεδάσεις, δώρα, χαρούμενες φωνές, για κάποιους δεν είναι όλα τόσο ευχάριστα. Έρευνες και στατιστικές δείχνουν ότι τις ημέρες των γιορτών αυξάνονται τα αγχώδη και καταθλιπτικά συναισθήματα. Καταστάσεις, άνθρωποι, σκέψεις, συναισθήματα και προσωπικές δυσκολίες κλέβουν την λάμψη και την χαρά των γιορτών. Ίσως όμως μπορούμε δούμε τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά, να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε λίγο διαφορετικά και να περάσουμε πιο ευχάριστα.

Πρώτα από όλα μην πέφτετε στην παγίδα των τέλειων γιορτών. Διαφημίσεις με μεγάλες, πολύ χαρούμενες οικογένειες σε στολισμένα σπίτια, μεγάλα τραπέζια γεμάτα πολλά φαγητά και κάτω από τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα πολλά δώρα. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να περάσουμε πολύ όμορφα ακόμη και αν δεν έχουμε όλα αυτά.

Σε πολλούς η οργάνωση των γιορτών προκαλεί έντονο στρες με αποτέλεσμα να κουράζονται σωματικά και ψυχολογικά και να μην τις απολαμβάνουν.

• Οργανώστε και ξεκινήστε τις προετοιμασίες όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μην βιώνετε το άγχος και την κούραση της τελευταίας στιγμής.
• Βάλτε και τα παιδιά στο παιχνίδι των προετοιμασιών. Ξεκινήστε νέες ενδιαφέρουσες ρουτίνες και μοιράστε τις δουλειές. Συμμετέχοντας θα αναπτύξουν δεξιότητες και θα νιώσουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση καμαρώνοντας για όσα τα ίδια ετοίμασαν.
• Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια, αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε όλα τα φαγητά και γλυκά μπορείτε κάποια να τα αγοράσετε ή να τα αναθέσετε σε κάποιον άλλο. Μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες που μπορεί να σας απογοητεύσουν, ότι και αν κάνετε κάντε το με αγάπη.
• Αν θα ταξιδέψετε και η διαδικασία του ταξιδιού σας αγχώνει, ξεκινήστε τις προετοιμασίες νωρίτερα. Ελέγξτε όσες αρνητικές σκέψεις περνούν από το μυαλό, εστιάστε στο που πάτε και πόσο όμορφα θα περάσετε ή σε κάτι θετικό που θα σας προσφέρει το ταξίδι αυτό. Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης ή βρείτε τρόπους απόσπασης της προσοχής αν σας αγχώνει το ταξίδι.

Αν οι οικογενειακές και συγγενικές συγκεντρώσεις σας αναστατώνουν σκεφτείτε τρόπους να περάσουν πιο εύκολα.

Η επιστροφή στο οικογενειακό σπίτι για τις γιορτές δεν είναι για όλους μια ευχάριστη εμπειρία.

• Σκεφτείτε πόσες μέρες θα σας έκανε καλό να επισκεφτείτε την οικογένεια σας, ποιο είναι το προσωπικό σας όριο, ανάλογα με τις οικογενειακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζετε.
• Σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να περάσετε πιο ευχάριστα τις μέρες αυτές, χρησιμοποιώντας κάποιους υγιείς, αποτελεσματικούς και οικείους τρόπους χαλάρωσης και ανακούφισης τις ημέρες αυτές.
• Ίσως είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσετε καινούριες παραδόσεις και να φτιάξετε νέες αναμνήσεις.

Οι προσκλήσεις σε συγγενικά σπίτια δεν είναι πάντα ευχάριστες. Συχνά στην σκέψη αυτής της «υποχρέωσης» αυξάνεται το άγχος και χαλάει η διάθεση.

• Δεν είναι απαραίτητο να δεχθείτε όλες τις προσκλήσεις ή κάποια συγκεκριμένη πρόσκληση που δεν σας αρέσει ή δεν σας κάνει καλό. Ευγενικά αρνηθείτε. Περάστε όμορφα φέτος σκεφτόμενοι πρώτα εσάς.
• Αν έχετε δυσκολία να πείτε «όχι», σκεφτείτε τους λόγους που μπορεί να δυσκολεύεστε και εξασκηθείτε στην διεκδικητική αυτή συμπεριφορά.
• Αν δεχθείτε μια δύσκολη πρόσκληση, αλλά βάλτε ένα χρονικό όριο στην επίσκεψη και ενημερώστε τους οικοδεσπότες για το πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψη σας και τηρήστε το.
• Κατά την επίσκεψη, είτε στο σπίτι σας, είτε στο σπίτι κάποιου άλλου, επιλέξτε και συναναστραφείτε με αυτόν ή αυτούς με τους οποίους θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε, να περάσετε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα.
• Αν πρέπει οπωσδήποτε να συναναστραφείτε με «δύσκολους συγγενείς» σκεφτείτε αν είναι πιο εύκολο να κάνετε εσείς μια επίσκεψη σε αυτούς, από την οποία μπορείτε να φύγετε σύντομα, ή εάν σας είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο να τους καλέσετε στο δικό σας σπίτι, στο οποίο ίσως έχετε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και πράξτε ανάλογα.

Δεν είναι σπάνιες οι αδιάκριτες ερωτήσεις για την προσωπική και επαγγελματική ζωή, τις οποίες κάποιοι δεν θα ήθελαν να απαντήσουν.

• Αναγνωρίστε τα προσωπικά σας όρια και θέστε τα στην αρχή της συναναστροφής σας. Εξασκηθείτε στην διεκδικητική συμπεριφορά.
• Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αποφύγετε κάποιες καταστάσεις και ερωτήσεις. Αν δεν είναι εύκολο να είναι αυθόρμητο, προετοιμάστε κάποιες ατάκες νωρίτερα.
• Ίσως θα ήταν καλό κάποιες φορές να αγνοήσετε σχόλια σχετικά με την εμφάνιση σας, την επαγγελματική ή προσωπική σας ζωή, ειδικά όταν προέρχονται από άτομα τα οποία βλέπετε σπάνια. Σύντομα δεν θα τους ξαναδείτε και κανείς δεν γνωρίζει την ζωή και τις προσπάθειες που μπορεί να κάνετε.

Οι οικογενειακοί τσακωμοί τις γιορτές είναι ένα γεγονός πολύ σύνηθες.

• Κάντε μια λίστα θεμάτων που συχνά προκαλούν τσακωμούς στην οικογένεια. Αποφύγετε τα θέματα αυτά ή μην συμμετέχετε στους τσακωμούς, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την συνέχιση και επανάληψη
τους.
• Σκεφτείτε κάποιον τρόπο να αποσπάσετε την προσοχή των άλλων από το θέμα αυτό πριν ξεκινήσει ένας τσακωμός ή βάλτε ένα όριο, δηλώνοντας ευγενικά ότι δεν θα συμμετέχετε.
Για κάποιους οι γιορτές είναι μοναχικές, είτε γιατί δεν έχουν ένα οικογενειακό και φιλικό δίκτυο, είτε γιατί πρέπει για κάποιους λόγους να μείνουν μακριά από τους δικούς τους.
• Ενημερωθείτε σχετικά με τους χώρους στους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τις γιορτινές μέρες με άλλους ανθρώπους που ζουν επίσης μόνοι ή θα περάσουν μόνοι τις γιορτές αυτές. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε καινούριους φίλους.
• Αν πρέπει να μείνετε μακριά αυτές τις γιορτές από την οικογένεια και τους φίλους, αναζητήστε γνωστούς που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή σας και περάστε τις γιορτές μαζί τους. Ίσως έτσι ξεκινήσετε καινούριες παραδόσεις.
• Η τεχνολογία μας ενώνει. Χρησιμοποιήστε την και κάντε γιορτές διαδικτυακά με τους δικούς σας.
• Προσφέρετε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα βοηθήστε στην προετοιμασία και οργάνωση γευμάτων, συμμετέχετε στο σερβίρισμα και όποια άλλη δραστηριότητα μπορείτε και περάστε τις γιορτές με άλλους εθελοντές και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Μπορεί η οικονομική κατάσταση τις μέρες αυτές είναι δύσκολη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περάσουμε όμορφα με όσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε.

• Βάλτε ένα όριο στα χρήματα που θα ξοδέψετε, ώστε μετά να μην μετανιώνετε για τα έξοδα που κάνατε και να μην βρεθείτε εκτός οικονομικού προγραμματισμού με την έναρξη της νέας χρονιάς.
• Τα δώρα των γιορτών δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι ακριβό. Κάντε μια αναζήτηση και σίγουρα θα βρείτε ωραία δώρα με πολύ λίγα χρήματα.
• Γίνετε δημιουργικοί, φτιάξτε οι ίδιοι για τα αγαπημένα σας πρόσωπα κάτι που θα έχει έναν συμβολισμό, θα ξυπνά αναμνήσεις, θα είναι κάτι προσωπικό.
• Δεν έχετε χρήματα για να πάρετε φανταχτερά δώρα για τα παιδιά. Γίνετε οι ίδιοι ευρηματικοί και μέσα από αυτό ενισχύστε την φαντασία των παιδιών. Δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά, πάτε σε δωρεάν συναυλίες και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Τα παιδιά ενδιαφέρονται και ενθουσιάζονται όταν περνούν καλά και αυτό δεν το μετρούν με τα χρήματα. Φτιάξτε αναμνήσεις που μένουν για πάντα, τα υλικά δίνουν μια πρόσκαιρη χαρά και αργότερα ξεχνιούνται.
• Δεν έχετε χρήματα για διασκέδαση. Συναντήστε αγαπημένα πρόσωπα και κάντε μια βόλτα στις στολισμένες πόλεις, πάρτε κάτι στο χέρι, μιλήστε, μοιραστείτε συναισθήματα και εμπειρίες.
• Μπορείτε να βγείτε κάπου μια φορά, τότε απολαύστε το εστιάζοντας σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Απολαύστε το φαγητό, τον καφέ, το ποτό και την παρέα, χωρίς να χάνεστε στην σκέψη του αν θα ξαναβγείτε και αν θα ήταν καλύτερα να πηγαίνατε κάπου ακριβότερα.

Η χρονιά κλείνει και παντού παρουσιάζονται ανασκοπήσεις, στα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύσκολο να αποφύγει κανείς να μην κάνει την δική του ανασκόπηση.

• Αν η ανασκόπηση είναι πηγή συναισθηματικής αναστάτωσης, ίσως θα ήταν καλύτερο να την αναβάλετε για μετά τις γιορτές.
• Σημειώστε τι μπορεί να μην πήγε καλά την χρονιά που πέρασε, αλλά σημειώστε και ότι θετικό μπορεί να συνέβη. Εστιάστε στα θετικά, επιβραβεύστε και ενισχύστε τον εαυτό σας. Ερευνήστε τι δεν πήγε καλά και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να φτάσετε στους στόχους σας.

Κατά τις διάρκεια των γιορτών έχουμε την τάση να το παρακάνουμε και αυτό συνήθως συνεισφέρει αρνητικά στο να αντιμετωπίσουμε όποιες δυσκολίες, να απολαύσουμε τις γιορτές και να επιστρέψουμε πίσω στην καθημερινότητα μας.

Η έλλειψη ύπνου, η υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού μπορεί να αυξήσουν την συναισθηματική αναστάτωση.

• Μπορεί να ξενυχτήσετε, αλλά φροντίστε να αναπληρώσετε τον ύπνο και να κοιμόσαστε όσο το δυνατόν καλύτερα.
• Φροντίστε την διατροφή σας. Μην τρώτε υπερβολικά, αλλά μην στερείστε επίσης. Απολαύστε με μέτρο τα γιορτινά φαγητά και γλυκά, αποφεύγοντας να δυσφορείτε έπειτα σωματικά και ψυχολογικά και να μην οδηγήστε σε ακραίες συμπεριφορές.
• Μην αμελείτε την φαρμακευτική σας αγωγή.
• Επικοινωνήστε με αγαπημένα πρόσωπα, περάστε χρόνο με θετικά και αισιόδοξα άτομα, ιδιαίτερα εάν ήδη αντιμετωπίζετε συναισθηματικές δυσκολίες. Μπορεί να σας μεταφέρουν την θετική τους διάθεση.
• Εάν δυσκολευόσαστε πολύ τις μέρες αυτές μιλήστε σε ένα άτομο που εμπιστευόσαστε, μπορεί να βρείτε ανακούφιση και να δείτε ίσως τα πράγματα με άλλη ματιά. Αν οι δυσκολίες είναι πολύ έντονες απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σε έναν ψυχίατρο ή σε ένα νοσοκομείο.

Αυτές τις γιορτές κάντε έστω ένα πράγμα διαφορετικά, ότι και αν είναι αυτό. Χαρείτε με ότι σας κάνει χαρούμενους και όχι γιατί πρέπει αναγκαστικά να είστε χαρούμενοι τις μέρες αυτές. Για όσους οι γιορτές δεν είναι κάτι δύσκολο ή δυσάρεστο, είναι μια ευκαιρία να σταθούν και να ομορφύνουν τις γιορτές αυτών που δυστυχούν και νιώθουν καταθλιπτικά τις μέρες αυτές.

Let's connect

AxiomThemes © 2024. All Rights Reserved Terms of Use.