Η επιθυμία του να είμαστε αρεστοί είναι μια φυσιολογική ανάγκη. Έχουμε εξελιχθεί ως άνθρωποι να ανήκουμε σε ομάδες για να επιβιώνουμε. Αν δεν είμαστε αρεστοί, θα μας αποβάλλουν από την ομάδα. Μέχρι που μπορούμε όμως να φτάσουμε για να το πετύχουμε αυτό και ποια είναι η ομάδα στην οποία επιθυμούμε να ανήκουμε;

Όταν η ανάγκη κάποιου να είναι αρεστός σε όλους αποκτά κεντρική θέση, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του. Ζει αγχωμένος προσπαθώντας να ευχαριστήσει πάντα τους άλλους, χωρίς να αρνείται απαιτήσεις τους που ίσως να μην ήθελε να ικανοποιήσει ή να μη μπορεί. Οι ανάγκες των άλλων μπαίνουν σε προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να παραμελεί δικές του προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες. Μπορεί να κάνει υπερπροσπάθεια στην δουλειά, στις φιλικές, κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις για να αποτρέψει την κριτική και την απόρριψη και να εξασφαλίσει την αποδοχή. Πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα οι άλλοι να τον εκμεταλλεύονται.

Προσπαθώντας να ανακουφίσει την ανασφάλεια που νιώθει μέσα από αυτές τις συμπεριφορές, ικανοποίησης των άλλων, αποφυγής και μη διεκδικητικότητας, παραμέλησης προσωπικών αναγκών και στόχων, μπλέκει σε ένα φαύλο κύκλο, που τελικά ενισχύει την ανασφάλεια και προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Ψάχνοντας τη συνεχή αποδοχή από τους άλλους, προσπαθώντας να είναι σε όλους και πάντα αρεστός, χάνει την αποδοχή από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ίσως τα παρακάτω βοηθήσουν στο να μην ανησυχείτε τόσο πολύ να είστε αρεστοί σε όλους:

• Δε μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους, όπως και όλοι δεν είναι αρεστοί σε εμάς. Είναι καλύτερο να το αποδεχτείτε, παρά να κάνετε υπερπροσπάθεια που δεν έχει αποτέλεσμα.

• Ψάξτε για παραποιήσεις στη σκέψη σας. Μια πολύ συνήθης γνωσιακή παραποίηση είναι το διάβασμα της σκέψης του άλλου. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο άλλος σκέφτεται αυτό για εμάς, εάν δεν μας το εκφράσει; Μια άλλη παραποίηση είναι η καταστροφοποίηση, επιλέγεται το χειρότερο σενάριο, γίνεται πιστευτό και βιώνεται σαν πραγματικότητα. Μπορεί όμως να μην ισχύει, ποιες αποδείξεις έχετε για αυτό; Η σκέψη που κινείται σε δυο άκρα, άσπρο- μαύρο, αρεστός- μη αρεστός δεν βοηθάει. Ό,τι και να κάνετε, όσο και να προσπαθήσετε, δεν θα είστε ποτέ αρεστός από όλους.

• Δεν αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο οι άλλοι να σκέφτονται και να κρίνουν εσάς, όσο μπορεί να φανταζόσαστε. Έχουν δικά τους θέματα και δυσκολίες. Πολλές φορές υπάρχει μία υπερεκτίμηση του πόσο πολύ σκέφτονται οι άλλοι για εμάς και το πόσο αρνητικά μπορεί να μας κρίνουν.

• Συχνά στην προσπάθεια του να είναι κάποιος αρεστός από όλους, εμπλέκεται η τελειομανία. Δεχθείτε ότι έχετε αδυναμίες και δείξτε τες. Έτσι θα ξέρουν και οι άλλοι ότι είστε ακριβώς όπως κάθε άνθρωπος και δεν θα περιμένουν, όπως φοβόσαστε, από εσάς μόνο το «τέλειο».

• Στραφείτε προς εσάς. Δείτε δικές σας ανάγκες, επιθυμίες, αναγνωρίστε τα κατορθώματα και τις επιτυχίες σας.

• Επιλέξτε ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζετε. Αυτούς που πιστεύετε ότι αξίζει να είστε μαζί τους, σας εκτιμούν και όχι αυτούς που πάντα προσπαθούν κάτι να κερδίσουν από εσάς. Μήπως δεν ταιριάζετε με κάποιους, πόσο πραγματικά μετράνε στη ζωή σας και τελικά πόσες φορές θα τους ξαναδείτε πολλούς από αυτούς.

• Βγείτε από τη «ζώνη ασφαλείας» και δοκιμάστε να δείτε μήπως τελικά είστε αρεστοί και χωρίς αυτές τις συμπεριφορές, που έχουν ως αποτέλεσμα να σας κάνουν δυστυχισμένους.

• Αποδεχτείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας. Σταθείτε σύμφωνα με τις δικές μας αξίες και πιστεύω.

• Αναρωτηθείτε τι θα κάνετε εάν δεν σας ένοιαζε και τόσο πολύ τι σκέπτονται οι άλλοι για εσάς και ξεκινήστε να το κάνετε. Μη σας κρατάτε μακριά από τους στόχους και τα όνειρα σας.

Στην προσπάθεια να είστε αρεστοί σε όλους, μήπως χάνετε εσάς;

Let's connect

AxiomThemes © 2024. All Rights Reserved Terms of Use.