Η Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μία από τις Διαταραχές Προσωπικότητας οι οποίες έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά το άγχος και τον φόβο. Η Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από μια έντονη διαρκή ανάγκη του ατόμου να βρίσκεται υπό την φροντίδα σημαντικών άλλων και παράλληλα από τον φόβο του ατόμου μην εγκαταλειφθεί ή αποχωριστεί από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του. Το άτομο φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να ζήσει χωρίς το σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα. Αυτό έχει ως συνέπεια να προσκολλάται στον σημαντικό άλλο ή άλλους, να υποτάσσεσαι στις απαιτήσεις των άλλων και να κάνει πράγματα δυσάρεστα προκειμένου να μην χάσει την φροντίδα τους.
Το άτομο με Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αυτό-αμφισβήτηση, τείνει να υποβαθμίζει τις ικανότητες του και θεωρεί την κριτική που μπορεί να δεχθεί ως απόδειξη της ανικανότητας του. Αναζητά την προστασία από τους σημαντικούς άλλους και δεν ανοίγει εύκολα τις κοινωνικές του σχέσεις πέρα από τους ανθρώπους στους οποίους είναι εξαρτημένο. Χαρακτηρίζεται από έντονη απαισιοδοξία, και δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις χωρίς την υποστήριξη των άλλων εξαιτίας της αυτό-αμφισβήτησης. Αποφεύγει την ανάληψη ευθύνης και οποιαδήποτε πρωτοβουλία ακόμη και για σημαντικά θέματα της ζωής του, παραχωρώντας την κυριαρχία στον σημαντικό άλλο ή άλλους από φόβο μήπως διαφωνώντας μαζί τους χάσει την αποδοχή και την υποστήριξη. Δυσκολεύεται να τελειώσει ακόμη και μια κακή σχέση και όταν μια στενή σχέση τελειώσει αναζητά επειγόντως μια επόμενη ώστε να εξασφαλίσει την φροντίδα και την στήριξη που χρειάζεται εξαιτίας του φόβου ότι δεν θα τα καταφέρει μόνο του.
Ποια είναι η συχνότητα της Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας;
Η Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας συναντάται το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα. Θεωρείται η πιο συχνή διαταραχή προσωπικότητας.
Που μπορεί να οφείλεται και τι συνέπειες μπορεί να έχει στη ζωή του ατόμου;
Δεν είναι γνωστό που ακριβώς οφείλεται η ανάπτυξη Εξαρτητικής Διαταραχής Προσωπικότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες θεωρίες σχετικά με την ανάπτυξη της, με κυρίαρχη αυτή του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο τρεις πολύπλοκοι παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Δηλαδή βιολογικοί, γενετικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η ιδιοσυγκρασία και η προσωπικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την αλληλεπίδραση με τους κοινωνικούς παράγοντες, αρχικά το οικογενειακό περιβάλλον και στην συνέχεια από τις συνεχείς κοινωνικές σχέσεις.
Επίσης πιστεύεται ότι η ύπαρξη Διαταραχής Άγχους Αποχωρισμού στην παιδική ή εφηβική ηλικία πιθανά να προδιαθέτει την ανάπτυξη Εξαρτητικής Διαταραχής Προσωπικότητας στην ενήλικη ζωή. Τα άτομα με Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Τα άτομα με Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας μπορεί να γίνουν θύματα άλλων, καθώς είναι συχνά πρόθυμα να κάνουν δυσάρεστα και εις βάρους τους κάποιες φορές πράγματα προκειμένου να μην χάσουν τον άλλο.
Θεραπεία
Συνήθως τα άτομα με Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας δεν απευθύνονται για θεραπεία παρά μόνο εάν η διαταραχή είχε αρχίσει να έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους. Συχνά η συνύπαρξη κατάθλιψης ή αγχωδών διαταραχών είναι αυτή που συχνά μπορεί να τους οδηγήσουν στην αναζήτηση θεραπείας.
Η θεραπεία της Εξαρτητικής Διαταραχής Προσωπικότητας είναι πιο μακρόχρονη από ότι σε διαταραχές συμπτωμάτων, όπως σε όλες στις διαταραχές προσωπικότητας. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το άτομο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την συχνότητα των συνεδριών (συνήθως 1/εβδομάδα) από ένα έως δύο χρόνια ή λίγο περισσότερο.
Comments
mariak
Συγχαρητήρια!!
Comments are closed.