Όλοι έχουμε βιώσει άγχος κάποια στιγμή στην ζωή μας. Το άγχος είναι κάτι φυσιολογικό, μας κινητοποιεί να δράσουμε και να αντιμετωπίσουμε μια «επικίνδυνη» κατάσταση.
Όταν όμως το άγχος περνά τα φυσιολογικά όρια και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε με συνέπεια να διαταράσσεται η καθημερινότητα μας αναπτύσσεται μια διαταραχή άγχους.
Το άγχος μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως τα παρακάτω:
• Εφίδρωση
• Πεταλούδες στο στομάχι
• Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, μυϊκοί πόνοι
• Δυσκολία στον ύπνο
• Ζαλάδα, αστάθεια
• Έντονους χτύπους της καρδιάς, γρήγορη αναπνοή, αυξημένη αρτηριακή πίεση
• Δυσκολία σκέψης και συγκέντρωσης, δυσκολίες στην εργασιακή δραστηριότητα
• Αδυναμία χαλάρωσης, κόπωση
• Συναισθηματικές δυσκολίες
• Ευερεθιστότητα, συνεχή ένταση
Αναπνεύστε σωστά
Όταν βιώνουμε υψηλά επίπεδα άγχους συνηθίζουμε να αναπνέουμε λανθασμένα, αναπνέουμε πολύ γρήγορα και με άτακτο ρυθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταράσσεται η ισορροπία του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα η ανισορροπία αυτή να προκαλεί ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, θολή όραση και άλλα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα. Έτσι χειροτερεύουν τα συμπτώματα του άγχους και δημιουργείτε ένας φαύλος κύκλος. Ο σωστός τρόπος αναπνοής είναι η αναπνοή από το διάφραγμα (κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή). Είναι ο αυτόματος τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε από την στιγμή της γέννησης μας. Στην πορεία της ζωής μας η λάθος στάση σώματος, το άγχος και άλλοι παράγοντες έχουν ως συνέπεια να αναπνέουμε λανθασμένα.
Τα οφέλη της χαλάρωσης
Πολλοί άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις συνέπειες του (πχ πονοκέφαλοι) καταφεύγουν στην καθημερινή χρήση παυσίπονων ή αγχολυτικών φαρμάκων, με συνέπεια την κατάχρηση.
Ωστόσο η καθημερινή πρακτική μιας άσκησης χαλάρωσης θα βοηθούσε στην μείωση του άγχους, στην ανακούφιση από τους συχνούς μυϊκούς πόνους και στην γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η χαλάρωση μπορεί να συμβάλει στην μείωση του καρδιακού τόνου, της αρτηριακής πίεσης, της μυϊκής έντασης, του ρυθμού της αναπνοής και της κατανάλωσης οξυγόνου. Επίσης στην μείωση της κούρασης και των ψυχοσωματικών διαταραχών, όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι, έλκη. Η χαλάρωση μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης και μνήμης, στην αύξηση της ενεργητικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και στην βελτίωση του ύπνου.
Χαλαρώστε…
Βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς διασπαστικά ερεθίσματα στο οποίο να υπάρχει μία μέση θερμοκρασία ώστε να μην αισθάνεστε ούτε ζέστη, ούτε κρύο. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα την ώρα που ξυπνάτε ή πριν πέσετε για ύπνο ή σε ένα διάλλειμα. Καθίστε ή ξαπλώστε κάπου αναπαυτικά ώστε να υποστηρίζεται όλο το σώμα. Φορέστε αναπαυτικά ρούχα ώστε να μην σας σφίγγουν, βγάλτε τα γυαλιά σας και τα παπούτσια σας.
Αρχίστε να σφίγγετε τους μύες μιας περιοχής του σώματος κρατώντας την ένταση για περίπου 10 δευτερόλεπτα, έπειτα χαλαρώστε αφήνοντας την ένταση να φύγει. Παρατηρείστε την διαφορά μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Ξεκινήστε από το δάχτυλα των ποδιών και προχωρήστε προοδευτικά προς τα πάνω.
Όταν ολοκληρώσετε με όλες περιοχές φέρτε στο μυαλό σας μια ευχάριστη εικόνα που σας ηρεμεί και ευχαριστεί.
Μείνετε ξαπλωμένοι για ένα δεκάλεπτο ή πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε και έπειτα ανοίξτε σιγά σιγά τα μάτια και απολαύστε την αίσθηση της χαλάρωσης.
Σε καθημερινή βάση 20 λεπτά βαθιάς χαλάρωσης μπορεί να συνεισφέρει στην αποβολή του άγχους, στο αίσθημα ηρεμίας και ευεξίας σε όλους τους τομείς της ζωής και θα σας βοηθήσει σε βάθος χρόνου να βρίσκεστε σε αυτοέλεγχο.